Hoe?Zo!Mediawijs

Voor ouders en leraren is HoeZoMediawijs.nl een startpunt om kinderen beter te leren omgaan met internet en (sociale) media.

De website biedt basiskennis aan kinderen vanaf 10 jaar d.m.v. betrouwbare informatie, educatieve filmpjes en doe-opdrachten. De website is zo ingericht dat kinderen en jongeren zelfstandig kunnen rondkijken en opdrachten maken, zowel thuis als op school.

  • Alles op één plek – bespaart ouders en leraren tijd en moeite
  • Snel inzetbaar – laagdrempelig en overzichtelijk
  • Betrouwbaar – gevalideerde informatie in samenwerking met netwerkpartners van het Netwerk Mediawijsheid
  • Uitdagend – als voorbereiding op een themales of om binnen de klas te differentiëren
  • Inspirerend – stimuleert de onderzoekende houding van kinderen en jongeren, zelfstandig aan de slag met mediawijze onderwerpen

Het doel van deze website is:

  • Nederlandse kinderen en jongeren voorzien van informatie
  • Wegwijzen naar goede jeugdwebsites voor meer informatie
  • Het ondersteunen van bestaande leerlijnen. Deze website is geen lesmethode.

Hoe kun je deze website gebruiken?

Deze website is geschikt voor zowel school- als thuisgebruik. Uit onderzoek blijkt dat de website op de volgende manieren worden ingezet:

“Ik laat ze deze website gebruiken als bronnenmateriaal voor opdrachten. Leerlingen kunnen zich dan voorbereiden op een les, een thema of een project door zich alvast in te lezen op HoeZoMediawijs.nl.”

“Ik zet het in voor leerlingen die eerder klaar zijn. Daar is deze website ideaal voor.”

“Ik wil niet alles voorkauwen, ik wil dat kinderen zelf onderzoeken. Wat is beter dan zelfstandig op deze website rondstruinen en al lezende en kijkende nieuwe dingen leren? ”

“Die verzameling video’s zijn geweldig om een gesprek met je kind aan te knopen. Als zelfs beroemde YouTubers een video over het onderwerp maken, praat dat een stuk makkelijker en vinden ze het echt minder suf.”

Vragen of opmerkingen?

De jeugdwebsite is een initiatief van het Netwerk Mediawijsheid, de drijvende kracht achter een netwerk van meer dan 1000 organisaties die betrokken zijn bij mediawijsheid. Vragen, klachten of suggesties kunt u doorgeven via het contactformulier.

Voor ouders: meer informatie over mediaopvoeding

Voor volwassenen is de website Mediawijsheid.nl ontwikkeld. Daar vindt u o.a. gevalideerde informatie over mediaopvoeding.

Ouders met opvoedvragen rondom mediagebruik van kinderen, kunnen de MediaDiamant gebruiken. Het is een handige wegwijzer met tips voor ouders om kinderen van 0 t/m 18 jaar mediawijs te laten opgroeien.

Voor leraren: meer informatie over lesmateriaal mediawijsheid

Veel scholen zien het als hun opdracht om leerlingen mediawijs te maken. Hoe? Dat vult iedere school zelf in. De meeste scholen bieden hun leerlingen medialessen aan. Op mediawijsheid.nl/lesmateriaal staat een overzicht van lesmateriaal voor onder andere po, vo, so, mbo en hbo.

Bezoek website