Praktisch en toekomstgericht Experileer officieel gelanceerd

Afgelopen 3 en 4 november was de officiële lancering van Experileer in het gebouw van vmbo Maastricht aan de Bemelerweg. Experileer is een plek van ontwerpen, ondernemen, onderzoeken & ontdekken door de vakmensen van de toekomst. In een inspirerend lokaal, gelegen tussen de vmbo-praktijklokalen, maken leerlingen uit groep 7 kennis met moderne technieken en technologieën die straks onmisbaar zijn. Zeker op het gebied van energie(transitie) en duurzaamheid wordt er op verschillende vlakken de koppeling gemaakt.

Onder het toeziend oog van de vele genodigden voerde vmbo-directeur Petra Stuit, Inge Ambaum van Stichting kom Leren en Jean-Pierre Giesen van MosaLira de experimentele openingshandeling uit. Giesen: “Met Experileer maken we een mooie koppeling tussen het primair onderwijs en het voortgezet onderwijs.”

Unieke samenwerking

Experileer is ontstaan uit een unieke samenwerking tussen Stichting LVO, Stichting kom Leren en Stichting MosaLira. Dit po-vo-project wordt ondersteund door STEAM Limburg en Sterk Techniekonderwijs (STO). “Als STO stellen we ons ten doel een breed aanbod van goede technische opleidingen in Zuid-Limburg in stand te houden”’ stelt Henk Winkelman, programmamanager STO Zuid-Limburg. “Belangrijk is daarbij nieuwe instroom van leerlingen en het verhogen van de onderwijskwaliteit en doorstroommogelijkheden. Ook hebben we veel aandacht voor een goede afstemming op de vraag van het bedrijfsleven naar goede vakmensen. Experileer draagt hier op alle fronten aan bij.” Lokale bedrijven leverden een (financiële) bijdrage aan de inrichting van Experileer. “De jeugd heeft de toekomst en wij hebben ze hard nodig. Het is daarom belangrijk om nu mee te denken en mee te doen,” aldus Laurent Habets, directeur van Habenu van de Kreeke.

Leerlingen groep 7

De groepsleerkrachten van groep 7 konden vorig schooljaar al intekenen voor een bezoek aan Experileer in 2022 en 2023. De leerlingen worden ‘s ochtends op school opgehaald door Stalman Travel-Experileer on Tour- en ‘s middags weer teruggebracht. Zo waren de leerlingen van kindcentrum Dynamiek en kindcentrum Oda te gast bij de officiële lancering van Experileer. Onder de leerlingen was Liv Plitscher, het creatieve brein achter de naam. “Experileer is een combinatie van experimenteren en leren. Deze methode werkt voor mij het beste.”

 

Ruimte-opdrachten

De opdrachten van de deelnemende leerlingen aan Experileer stonden in het teken van de ruimtevaart. Zo maakten de leerlingen een ruimtewagentje, programmeerde ze een ruimtestation, maakten ze een lanceerstation en speelden zij de hoofdrol in hun eigen film. Ook was de Spacebuzz van André Kuipers aanwezig. Leerlingen maakten daar een virtual reality-ruimtevlucht, maar de beleving was er niet minder om, vond ook een leerling. “De sterren en planeet aarde vond ik denk ik het mooiste om te zien.” Astronaut worden is niet gelijk waar een andere leerling van droomt. Liever wordt hij lasser. Wat hem het meest was bijgebleven? “Ik vond het leukste dat je de aarde van heel ver kon zien en ook al dat vuur om je heen bij het landen.”

Aanmelden?

Een bezoek aan Experileer is door de groep 7 leerkrachten van Stichting kom Leren en MosaLira nog steeds te boeken via www.experileer.nl. Let op: er zijn nog maar enkele vrije plaatsen!