Meer leerlingen laten kennismaken met en enthousiasmeren voor techniek en techniekonderwijs, dat is een van de doelen van STO. Hoe? Vooral door te laten kijken, ervaren en doen! In deze nieuwsbrief STO Zuid-Limburg nemen we je mee in verschillende initiatieven uit onze regio.

Allereerste Techdate-manifestatie in Heerlen groot succes

Jong en oud vonden 1 oktober hun weg naar het Techniekcollege Parkstad Limburg. Samen met Vista college en Herlecollege, gemeente Heerlen, Steam Limburg en enkele meewerkende bedrijven vond een Techdate-manifestatie aan de Schandelermolenweg in Heerlen plaats.

Deze manifestatie toont aan dat techniek in heel veel branches een rol van betekenis speelt en dat we trots kunnen zijn op de mensen in de technische beroepen. De variatie aan werk is enorm en de verdiensten zijn goed.

Voor de drukbezochte dag was een mooi en gevarieerd programma opgetuigd.

Sittards kunstwerk Turtle of Trash maakt de wereld een stukje mooier

Turtle of Trash is een fraai kunstwerk dat gevoed wordt met vuilniszakken vol met rotzooi, opgeraapt in de omgeving waar de stalen schildpad op dat moment staat. Het is gemaakt door leerlingen van het DaCapo College in Sittard om meer bewustwording te creëren over zwerfafval.

Het object is bedacht door Michelle van den Berg (15), leerling Produceren, Installeren en Energie (PIE). Leerlingen van dit profiel leren werken met verschillende materialen en nieuwe technieken, onder meer hoe je moet lassen.

Iedere keer als de schildpad helemaal vol is, is Michelle erg trots op het resultaat. “We willen bijdragen aan een schoner Sittard-Geleen. En dat lukt heel goed zo!”

Praktisch en toekomstgericht Experileer officieel gelanceerd

Afgelopen 3 en 4 november was de officiële lancering van Experileer in het gebouw van vmbo Maastricht aan de Bemelerweg. Experileer is een plek van ontwerpen, ondernemen, onderzoeken & ontdekken door de vakmensen van de toekomst. In een inspirerend lokaal, gelegen tussen de vmbo-praktijklokalen, maken leerlingen uit groep 7 kennis met moderne technieken en technologieën die straks onmisbaar zijn. Zeker op het gebied van energie(transitie) en duurzaamheid wordt er op verschillende vlakken de koppeling gemaakt.

 

Onder het toeziend oog van de vele genodigden voerde vmbo-directeur Petra Stuit, Inge Ambaum van Stichting kom Leren en Jean-Pierre Giesen van MosaLira de experimentele openingshandeling uit. Giesen: “Met Experileer maken we een mooie koppeling tussen het primair onderwijs en het voortgezet onderwijs.”

Breed aanbod professionalisering medewerkers

Onderwijs verandert voortdurend. Het is daarom belangrijk dat wij ook zelf goed op de hoogte zijn van deze veranderingen. Neem eens een kijkje op https://www.stozuidlimburg.nl/medewerkers/; hier vind je een ruim aanbod om je eigen kennis te verbreden, verdiepen of te verrijken.

Naast een opleidingskalender is er een ruim aanbod aan e-learnings en een bibliotheek met een verzameling handige websites, podcast en e-books. Maar ook lezingen en voorstellingen, interessant voor docenten en leerlingen! 

Ontvang de nieuwsbrief automatisch in je mailbox!

Dit is de tiende nieuwsbrief van STO Zuid-Limburg. Die is vast al automatisch in jouw postvak beland, toch? Of heb jij deze nieuwsbrief via een collega of relatie ontvangen? Dan wil je de volgende nieuwsbrief zeker niet missen! Schrijf je direct in om de nieuwsbrief automatisch in je eigen postvak te ontvangen!

Meer weten over STO Zuid-Limburg?

STO Zuid-Limburg wil samen met scholen in regio Zuid-Limburg het

techniekonderwijs verder innoveren, zodat leerlingen nog vaker:

  • In aanraking komen met moderne technieken,
  • leren werken met machines en materialen die ook in de beroepsomgeving gebruikt worden,
  • kunnen kiezen uit een divers én inhoudelijk aantrekkelijk onderwijsaanbod,

  • in contact komen met het bedrijfsleven dat vakinhoudelijk betrokken wordt in het leerproces op school en
  • het juiste maatwerk en zorg met passende begeleiding krijgen.

We werken daarbij nauw samen met het primair onderwijs, het middelbaar beroepsonderwijs en het bedrijfsleven. STO Zuid-Limburg is een samenwerkingsverband van het voortgezet onderwijs in Zuid-Limburg: SVO|PL, DaCapo College en stichting LVO.Ben je nog niet aangemeld voor de nieuwsbrief? Schrijf je dan hier in!