Vrijdag 8 maart organiseerde Heuvelland Techniek en Sterktechniek Onderwijs Zuid-Limburg / Samen Leren de eerste PIE-oniers bijeenkomst bij VMBO Maastricht. Het was een goed bezocht event waar docenten, bij techniek betrokkenen uit de regio Zuid-Limburg en het bedrijfsleven elkaar ontmoetten en inspireerden om samen het verschil te maken.
De aanwezigen werden meegenomen in de innovaties binnen het PIE-vakgebied, kregen een vooruitblik op de toekomstige arbeidsmarkt en luisterden naar de best practices van PIE-collega’s van DaCapo College, Graaf Huyn College en VMBO Maastricht. PIE-oniers is een initiatief vanuit de PIE-docenten van VMBO Maastricht in samenwerking met Heuvelland Techniek.
Trendwatcher en innovatieversneller Adri Pijnenburg leidde de bijeenkomst en nam zijn gehoor mee in de wereld van techniek en technologie. Hij presenteerde daarnaast trends, ontwikkelingen en mooie eye openers met de blik op de onderwijsarbeidsmarkt in 2030. Ook maakte hij met praktische voorbeelden de vertaling naar Sterk Techniekonderwijs, wat doen we al en hoe kun je dat verder uitbouwen. ‘Er is heel veel reuring en energie in deze regio, vooral om samen door te pakken. Jullie zijn hier goed op weg’, concludeerde Adri na afloop. ‘De route naar de toekomst die stippelen jullie samen uit. Dat vind ik heel bijzonder.’ Daarnaast legde hij (op Wereldvrouwendag!) een mooie brug naar vrouwen en waarom ze zo hard nodig zijn in de wereld van techniek. Uiteraard was er volop gelegenheid om te reflecteren en vragen te stellen.
Tussendoor en tijdens de netwerkborrel was er volop gelegenheid om te netwerken en ideeën uit te wisselen. De inwendige mens werd verwend door de culinaire verrassingen van de vmbo-leerlingen Horeca-Bakkerij-Recreatie (HBR).
Voor Valerie Jacobs, de nieuwe programmamanager STO Limburg, was het haar eerste bijeenkomst in het Maastrichtse. ‘Wat ik hier interessant vind is dat de combinatie werd gemaakt met het bedrijfsleven, docenten, rectoren en STO-bedrijven- en regiocoördinatoren. Het was een pilot, maar naar mijn idee was iedereen enthousiast. Voor de nieuwe planvorming is het ideaal dat ik de goede voorbeelden uit de praktijk hoor. Dus hoe maken we een goede vertaalslag naar de hele regio en hoe kunnen we samen bruggen bouwen.’
De verbinding tussen onderwijs en bedrijfsleven tijdens dit evenement was zo goed dat ter plaatse werd besloten een vervolg te geven. De collega’s van het DaCapo College pakten de handschoen op. De nieuwe datum volgt zo spoedig mogelijk. Wil jij ook het verschil (mee)maken? Zorg dan dat je er bij bent!
Adri Pijenburg begeleidt vanuit zijn bedrijf Team Pijnenburg Techniek Scouting onderwijsprofessionals in de Sterktechniek Onderwijs-regio’s in verschillende rollen en ondersteunen hen inhoudelijk in verschillende programmalijnen. ‘Daarnaast brengen we alle good practices vanuit het hele land bij elkaar. Op 22 maart organiseren we voor de zevende keer weer in Waddinxveen een landelijke vmbo mbo Techniekconferentie voor alle scholen die bezig zijn met Sterk Techniekonderwijs. Tijdens de conferentie gaan we samen met trendwatchers, ervaringsdeskundigen en kennispartners de vertaalslag maken naar het Techniekonderwijs van 2030. Bij deze een open uitnodiging om deel te nemen!’ (https://pijnenburgpts.nl/vmbo-mbo-conferentie/)
Deelnemende bedrijven: Heuvelland Techniek (Elise Smits, coördinator): Wilwy BV (Mathijs Bijpost), Dols Constructie BV (Peter Dols), Technomax (Maurice Huppertz), ESMA NV (John Spronck, Schlupp Interieurbouw (Jos Schlupp), Stork (Dennis Zieltjens), Goflex/Vakwijs B.V. (Michaël Elsenbach)