Ouders beleven techniekonderwijs

Hoe maak je meer leerlingen enthousiast voor techniekonderwijs? Met die vraag ging de werkgroep BWI van het Techniekcollege Parkstad Limburg aan de slag. Het plan? Haal ouders de school in en laat ze, samen met hun kinderen, techniekonderwijs beleven.

Op 29 juni 2021 vond een pilotbijeenkomst plaats. Vier leerlingen van BcPL locatie Herle en hun ouders werden ontvangen op het Techniekcollege om het onderwijs en het gebouw te ervaren. In vier groepen gingen ze aan de slag met praktijkopdrachten.

Plotten en pellen           
In het experiencelokaal werd een ouderwets spreukentegeltje in een nieuw jasje gestoken. Op de snijplotter werd de tekst uit vinyl gesneden. Iedereen moest de tekst zelf pellen (het overbodige stickervinyl verwijderen) en vervolgens met overzetpapier op een houten bord plakken. Een lastiger klusje dan de ouders vooraf dachten. De leerlingen maakten ondertussen hun eerste ritje op de heftrucksimulator. 

Machinale houtbewerking
De andere onderdelen van de opdracht vonden plaats in het praktijklokaal van BWI. Veiligheid staat daarbij natuurlijk voorop. Na de nodige instructie mochten de ouders en leerlingen werken met de houtbewerkingsapparatuur. Schaven, boren, aftekenen, zagen, frezen en schroeven, met als eindresultaat een mooi zelfgemaakt werkstuk.

Zowel de ouders, de leerlingen als het team van TCPL waren trots op de prestaties. Het was een eerste ervaring en natuurlijk ook bedoeld om van te leren. Maar er komt zeker een volgende sessie voor een grote groep ouders en leerlingen.