Bedrijf in de klas én vice versa

De vraag naar technici in ons land is nog steeds groot, terwijl de Nederlandse arbeidsmarkt een duidelijk tekort aan technisch geschoold personeel laat zien. Gelukkig investeert het huidige kabinet in kwalitatief, hoogstaand en toekomstbestendig techniekonderwijs. Met het voortzetten van het programma Sterk Techniekonderwijs (STO) werken scholen en bedrijfsleven onverminderd duurzaam samen om alle leerlingen in het beroepsgericht vmbo kennis te laten maken met techniek. Zo ook in Limburg.

We sluiten dit schooljaar tevreden af en kijken optimistisch vooruit naar 2025. Wij wensen jullie allemaal een fijne zomervakantie!

Team Sterk TechniekOnderwijs Limburg

Dacapo PIE & MOBT on tour!

Op 24 mei bezochten leerlingen PIE & MOBT van het DaCapo College Sittard een aantal bedrijven in de regio, van Beek tot in Eijsden: Aviation Competence Centre, Klimatro, Truck & Trailer Service en SafanDarley. 

STO-bedrijvencoördinator Sabina Drenth is voorstander dat leerlingen meer onderwijs moeten krijgen buiten het leslokaal. ‘We hebben deze dag vijf bedrijven bereid gevonden om de deuren te openen voor onze leerlingen. Ik vind het belangrijk dat ze meerdere soorten bedrijven bezoeken zodat ze een beeld krijgen van de verschillende werkgebieden in de techniek en die in de praktijk kunnen ervaren. Het is namelijk goed om te weten wat je later zou willen of wat goed bij je past, maar ook wat zeker niet past! Samen met onze partner Stalman Travel hebben we in een carrousselvorm de leerlingen in groepjes afgezet en opgehaald bij de verschillende bedrijven. Dat was een hele puzzel, maar het is prima verlopen door de flexibiliteit van Stalman Travel!’

Lees meer….

Experileer VMBO Maastricht ontving 38 onderwijsprofessionals

Adri Peijnenburg, trendontwikkelaar & expert vmbo & mbo Techniek en Technologie van Pijnenburg Techniek Scouting organiseerde eind mei een tweedaagse studiedag & intervisie voor onderwijsprofessionals naar Maastricht en Vlaanderen. Er werd gekeken naar het Techniekonderwijs van morgen voor het po – vo – mbo, de trends en ontwikkelingen en de te zetten stappen voor aantrekkelijk en toekomstbestendig techniekonderwijs. De rode draad van het programma is de hybride leeromgeving van morgen en hoe we jongeren kunnen boeien en binden voor Techniek. Ook Experileer van VMBO Maastricht was een bewust onderdeel van het programma.

Lees meer…

Cursus "Van Bedrijf tot Opdracht in 1 Dag"

Het is voor docenten belangrijk om op de hoogte te zijn van veranderingen en ontwikkelingen in het onderwijs én in het bedrijfswereld. Voor de invulling van praktijkgerichte vakken moeten er steeds opnieuw lesmateriaal en opdrachten met bedrijven in de regio ontwikkeld worden. Maar hoe vind je een goede opdracht die past bij het bedrijf en bij de leerlingen? Wat laat je de leerlingen doen en hoe houd je dat praktisch? En hoe betrek je bedrijven bij die opdracht? Bedrijf in de Klas ontwikkelde de toolbox “Van Bedrijf tot Opdracht” om dit proces makkelijker en sneller te maken. “Samen Leren” van STO Zuid Limburg voegde deze cursus toe aan hun al ruime aanbod.

Lees meer…

Ontvang de nieuwsbrief automatisch in je mailbox!

Dit is de vijftiende nieuwsbrief van STO Zuid-Limburg. Die is vast al automatisch in jouw postvak beland, toch? Of heb jij deze nieuwsbrief via een collega of relatie ontvangen? Dan wil je de volgende nieuwsbrief zeker niet missen! Schrijf je direct in om de nieuwsbrief automatisch in je eigen postvak te ontvangen

Meer weten over STO Zuid-Limburg?


STO Zuid-Limburg wil samen met scholen in regio Zuid-Limburg het techniekonderwijs verder innoveren, zodat leerlingen nog vaker:

  • in aanraking komen met moderne technieken,
  • leren werken met machines en materialen die ook in de beroepsomgeving gebruikt worden,
  • kunnen kiezen uit een divers én inhoudelijk aantrekkelijk onderwijsaanbod,
  • in contact komen met het bedrijfsleven dat vakinhoudelijk betrokken wordt in het leerproces op school en
  • het juiste maatwerk en zorg met passende begeleiding krijgen.

We werken daarbij nauw samen met het primair onderwijs, het middelbaar beroepsonderwijs en het bedrijfsleven. STO Zuid-Limburg is een samenwerkingsverband van het voortgezet onderwijs in Zuid-Limburg: SVO|PL, DaCapo College en stichting LVO.
Ben je nog niet aangemeld voor de nieuwsbrief? Schrijf je dan hier in!