Nieuwsbrief 13 - Samenwerken in de praktijk gebracht

Beste lezer,

Dit is alweer de derde nieuwsbrief van 2023, waarin we met trots onze pen oppakken om u op de hoogte te brengen van de laatste ontwikkelingen binnen onze regio.

We dienden de tweede voortgangsrapportage in bij de subsidieverstrekker. Dit rapport geeft een inzicht in onze prestaties, doelen en impact gedurende de afgelopen periode. We zijn in staat om een positieve verandering te veroorzaken in de regio. De aandacht op scholen en aanpalende partners voor techniek/technologie blijft groeien, de samenwerking is goed op gang en er wordt veel geïnnoveerd.

Ook is de aanvullende subsidie voor 2024 aangevraagd. Het jaar 2024 fungeert als een overgangsperiode tussen twee programmaperioden. In de eerste helft van dit jaar lag de focus op het versterken en uitbreiden van onze bestaande STO-activiteiten en het opstellen van een nieuw plan voor de periode 2025-2028. We zijn in onze regio dus reeds volop bezig met de planningsfase voor de periode 2025-2028.

In deze nieuwsbrief leest u meer over ons afsluitende techniekfestival op 21 november in het Discovery Museum in Kerkrade. Dit wordt een dag vol innovatie, inspiratie en interactie. Verwacht technologische exposities, boeiende workshops en de kans om te netwerken met gelijkgestemden. Het is een gelegenheid die u niet mag missen. Heeft u zich nog niet aangemeld, stuur dan een mail naar samenleren@stozuidlimburg.nl.

Blijf betrokken en enthousiast, want er staat veel op het programma in de komende maanden. Samen kunnen we blijven groeien, innoveren en onze regio versterken.

Veel leesplezier.

Vmbo-leerlingen van het DaCapo College bouwen mee aan praalwagen ex-missen Oktoberfeest Sittard 

In 2025 vieren de ex-missen van het Sittards Oktoberfeest hun tienjarig jubileum; het idee is om hun praalwagen dan duurzaam en extra bijzonder te maken. Huidige derdejaars leerlingen van het DaCapo College die het keuzevak Interieurontwerp en Design volgen maken hier volgend schooljaar een heel project van. Om alvast van de sfeer te proeven, kennis te maken en ervaring op te doen staken Dean, Jordy, Kyan, Scott en Koen de handen uit mouwen met de opbouw van de praalwagen voor de parade van het oorspronkelijk Duitse bierfeest in Sittard.

Lees meer…

Buitenschools leren: mooie projecten die toegevoegde waarde en trots opleveren

Robert Valk is bij Techniek College Parkstad Limburg (TCPL) aangenomen als projectdocent om met de studenten buiten de lessen om projecten op te pakken. ‘Dit buitenschools leren vinden wij erg belangrijk’, geeft teamleider Amin El Ouazghari aan. ‘Leerlingen die iets maken dat ze na de les niet weer meteen hoeven af te breken en waar ze trots op kunnen zijn geeft zoveel meerwaarde. Met specifieke STO-projecten kunnen we hier handen en voeten aan geven.’

Lees meer… 

Gastles Truck & Trailerservice TB Meerssen

VMBO Maastricht vindt het belangrijk dat leerlingen in een vroeg stadium kennis hebben van wat er allemaal mogelijk is en speelt op het gebied van werk en werkgevers in de regio. Dit past ook goed bij de uitgangspunten van het STO- programma dat de school omarmt. Denk hierbij aan het bezoeken van bedrijven en het geven van gastlessen van mensen uit het bedrijfsleven. Op deze manier kunnen tweedejaarsleerlingen later dit schooljaar beter hun profielkeuze maken en de derde- en vierdejaars PIE-leerlingen krijgen een goed beeld van mogelijke stage- en toekomstige werkplekken.

Lees meer…

Bijeenkomst coördinatoren van STO Zuid- en Noord-Limburg

Na een start met koffie en vlaai in het Discovery Museum in Kerkrade begon de ochtend van 27 september met het openingswoord door dagvoorzitter Mark in ’t Veld. De eerste presentatie was van professionalisering- en ontwikkelingscoördinatoren Linda Verlinden en Erik Krutzer. Ze namen de coördinatoren van STO Zuid- en Noord-Limburg mee in de wereld van professionele ontwikkeling en de verschillende mogelijkheden die er zijn om het werk te verbeteren. Vervolgens hield programmadirecteur van het museum Gène Bertrand een betoog over de vele manieren waarop het museum een waardevolle rol kan spelen in het onderwijs en visa versa.

Lees meer…

Zien we elkaar tijdens het Sterk Techniek Festival?

Op 21 november organiseren wij in Discovery Museum Kerkrade het “Sterk Techniek Festival”. Sterk Techniek Onderwijs sluit de vierjarige subsidieperiode af en kijkt vooruit naar een nieuwe periode. Dat doen we in Zuid-Limburg door aan elkaar te laten zien wat we de afgelopen vier jaar bereikt hebben en wat we nog willen bereiken. Ook zijn er lezingen en workshops met het thema “duurzaamheid van techniek en onderwijs”.​​Collega’s uit PO, VMBO en MBO zijn uitgenodigd samen met de bedrijven in de technieksectoren en betrokken instanties en overheid. Elkaar ontmoeten en duurzame verbindingen aangaan zijn de belangrijkste punten van deze middag en avond. Dat doen we natuurlijk Bourgondisch onder het genot van een hapje en een drankje! Ben jij er ook bij?

Meld je aan!