STO Zuid-Limburg in de breedte

Beste lezer,

Welkom bij onze nieuwsbrief vol laatste ontwikkelingen, interessante nieuwtjes en boeiende verhalen. Allereerst heel goed nieuws! Het huidige subsidieprogramma Sterk Techniek Onderwijs wordt met één jaar verlengd en vanaf 2025 staat een nieuw vierjarig programma op de planning. De regio staat voor de uitdaging om de huidige initiatieven en activiteiten te borgen. We zullen u op de hoogte houden van de ontwikkelingen rondom de verlening en het nieuwe vierjarige programma.

Verder hebben we een mooi evenement om naar uit te kijken! Op dinsdag 21 november staat het afsluitende STO-Festival gepland en het belooft een inspirerende en informatieve dag te worden waar verschillende projecten en initiatieven uit de regio worden gepresenteerd. Het is een uitgelezen kans om meer te weten te komen over de successen en innovaties die zijn voortgekomen uit het subsidieprogramma. We nodigen u van harte uit om aanwezig te zijn.

We hopen u met deze nieuwsbrief te informeren, te inspireren en nieuwe perspectieven te bieden.

Veel leesplezier.

Henk Winkelman
programmamanager Sterk Techniek Onderwijs Zuid Limburg

Elektro-meeloopdag op de bouw voor vmbo’ers

Kennismaken met de praktijk, motiveren, handjes laten wapperen en leren; op uitnodiging van Elektro Scheppers uit Weert bezoekt docent PIE Esli Sieben voor de derde keer samen met enkele vmbo-leerlingen van het DaCapo College de bouwplaats van Parc Maasresidentie Thorn. Hier legt Elektro Scheppers de elektrotechnische voorzieningen aan in nieuwe vakantiewoningen op het park.

Chefmonteur Albert en gepensioneerd chefmonteur Theo ontvangen de leerlingen, vier jongens en een meisje, met fris en vlaai en geven uitleg wat die dag allemaal te gebeuren staat. Ook is er ruime aandacht voor de veiligheid op de bouwplaats, heel belangrijk. Met veiligheidsschoenen aan en bouwhelm op het hoofd lopen we verwachtingsvol de werf op.

Lees meer…

Nieuwe fietsopleiding; primeur voor VMBO Maastricht/Heuvelland

De nieuwe keuzemodule Fietstechniek bij VMBO Maastricht is de eerste en ook de enige in het zuiden, de dichtstbijzijnde is in Tilburg. Als pilot start in september de eerste groep met zo’n tien leerlingen. ‘De verwachting is dat we de eerste twee periodes vol zijn met onze eigen leerlingen. Voor de derde periode kunnen nog leerlingen van andere scholen zich inschrijven’, stelt een enthousiaste Richard Aerdts, docent en initiatiefnemer van de nieuwe opleiding.

Gezien de begeleidingsuren, het organiseren van stageplekken en het bezoeken van de leerlingen op de stageplekken is er in eerste instantie maximaal plek voor zo’n tien leerlingen. In het eerste jaar is er ruimte voor drie groepen. Vmbo- en mavo-leerlingen van andere locaties in Maastricht en omstreken kunnen voor één dag in de week naar VMBO Maastricht  komen voor deze keuzemodule. ‘Dat is nu de donderdag, maar bij gebleken succes en belangstelling kunnen daar één of meerdere dagen bijkomen.

Lees meer…

Techdate-manifestatie in Heerlen; kennismaking met techniek voor jong en oud

Op 10 juni was de tweede editie van de manifestatie Techdate, georganiseerd door de techniekscholen Techniek College Parkstad Limburg (TCPL) en Vista in samenwerking met STEAM Limburg, STO en meer dan 25 Limburgse bedrijven. Het evenement had als doel iedereen van jong tot oud kennis te laten maken met techniek en technologie.

De regio heeft een enorm tekort aan vakmensen in deze sector; reden temeer om te zorgen voor meer bekendheid voor dit vakgebied en de kansen die daar liggen. Heerlens wethouder onderwijs Jordy Clemens opende de manifestatie. ‘Als ik een sector mag noemen waar je moet voelen, zien en ervaren hoe tof het is, dan is het wel techniek. En dat kan als geen ander op deze inspirerende manifestatie!

Lees meer…

Samen Leren

De wereld verandert voortdurend. Het is daarom belangrijk dat ook docenten goed op de hoogte blijven. Samen Leren biedt een ruim aanbod aan opleidingen, trainingen, cursussen en bijeenkomsten om kennis en netwerk te verbreden, verdiepen of te verrijken. Lees meer over bijeenkomsten PO_VO en VO-MBO, het  STO-festival en STO-scholingsaanbod.

Lees meer…

Meer weten over STO Zuid-Limburg?

STO Zuid-Limburg wil samen met scholen in regio Zuid-Limburg het techniekonderwijs verder innoveren, zodat leerlingen nog vaker:

  • In aanraking komen met moderne technieken,
  • leren werken met machines en materialen die ook in de beroepsomgeving gebruikt worden,
  • kunnen kiezen uit een divers én inhoudelijk aantrekkelijk onderwijsaanbod,

  • in contact komen met het bedrijfsleven dat vakinhoudelijk betrokken wordt in het leerproces op school en
  • het juiste maatwerk en zorg met passende begeleiding krijgen.

 

We werken daarbij nauw samen met het primair onderwijs, het middelbaar beroepsonderwijs en het bedrijfsleven. STO Zuid-Limburg is een samenwerkingsverband van het voortgezet onderwijs in Zuid-Limburg: SVO|PL, DaCapo College en stichting LVO.Ben je nog niet aangemeld voor de nieuwsbrief? Schrijf je dan hier in!