Het leernetwerk Experileer(t) van Experileer is samen met vier andere finalisten genomineerd voor de felbegeerde AI Award in de categorie Education. Het winnen van deze award zou een mooie bekroning zijn op alle inspanningen van de mensen achter Experileer om jongeren (en volwassenen!) te enthousiasmeren voor techniek, technologie en allerhande eigentijdse technische toepassingen.
Kan Experileer(t) op jouw stem rekenen? Stemmen kan tot zondag 12 januari 19:00 uur via https://aimaze.nl/ai-awards-finalisten-2024. Alvast dank namens Experileer, STEAM Limburg en STO Limburg die dit belangrijke initiatief steunt!
Experileer, het innovatieve lokaal van VMBO Maastricht waar experimenteren en leren samenkomen, wil niet alleen po-, vo- en mbo-leerlingen inspireren, maar met de kennisbijeenkomsten ook docenten en zakelijke partners uit heel Limburg. Dit schooljaar draait het bij Experileer(t) om een actueel en uitdagend thema: Kunstmatige Intelligentie (AI of Artificial Intelligence) en de impact ervan op het vakgebied en de toekomst van het onderwijs. In vijf kennisbijeenkomsten verkennen ze de kracht en mogelijkheden van AI in het onderwijs en de samenleving.
Tijdens de derde kennissessie neemt Rachel Nijs – Hanssen, IT and Business consultant bij IT Performance Group, haar toehoorders mee in de wereld van Microsoft Copilot. Dit is een slimme AI-assistent die geïntegreerd is in programma’s zoals Edge, Word, Excel, PowerPoint en Teams. Copilot is ontworpen om Microsoft-gebruikers te helpen met een breed scala aan taken; van het beantwoorden van vragen en het bieden van ondersteuning tot het helpen bij productiviteitstaken zoals het schrijven van teksten en het analyseren van gegevens. Je kunt de bijeenkomst met Rachel op woensdagmiddag 15 januari nog (gratis) bijwonen. Het enige dat je hoeft te doen is je aanmelden op https://experileer.nl/.
‘Veel collega’s oriënteren zich op AI, een thema dat het onderwijs in toenemende mate beïnvloedt en bezighoudt. Daarom hebben we dit onderwerp centraal gesteld in al onze vijf bijeenkomsten’, stelt Dennis van Es van Experileer. ‘Is het nu een goede of slechte ontwikkeling? In het onderwijs wordt vaak terughoudend gereageerd omdat de kinderen hele spreekbeurten, werkstukken en/of presentaties met AI zouden maken waardoor het leereffect zou verminderen. Toch zijn er ook goede voorbeelden die de leerlingen helpen en ondersteunen. We moeten dus de juiste middenweg zien te vinden. Wij zien het als een belangrijke taak van het onderwijs om de kinderen hiermee leren om te gaan. Denk aan het checken van feiten, gebruik als ideeëngenerator of hulpmiddel om foutloos te schrijven tot een stukje mediawijsheid (geloof niet alles wat je leest op internet). We zochten vijf AI-experts die in gratis bijeenkomsten bij ons op school meer vertellen over aan dit thema gerelateerde onderwerpen.’
Kijk voor meer informatie voor de aanstaande bijeenkomsten en aanmelden op https://experileer.nl/.