Bouwproject wordt lessenserie

De meeste leerlingen bloeien niet op bij online onderwijs. Leerlingen die praktisch zijn ingesteld al helemaal niet. Want wat moet je bijvoorbeeld online doen als je een bouwopleiding doet op het VMBO in Maastricht? Nou, boffen! Want dan heb je een super-enthousiaste leraar bouwkunde, die toevallig vlak bij het bouwproject van Margriet Schreur woont. Hij was op zoek naar een manier om zijn leerlingen alsnog ‘aan de buis gekluisterd’ te krijgen. En daarom volgt hij sinds de allereerste cementstort de hele bouw op de voet en maakt er op locatie een lessenserie van. Margriet schreef hierover een mooie blog.

bouw

Om ‘zijn’ jongeren enthousiast te maken voor aan bouw gerelateerde beroepen, filmt Roger bijna elke dag de vorderingen van ons huis. Een van de grote voordelen van bouwen met hout is namelijk dat het heel snel gaat. Dat maakt het ideaal voor een lessenserie voor vmbo-leerlingen, want hij kan elke week weer iets nieuws laten zien en een volgende bouwstap in de les uitleggen. Reguliere cementbouw zou te saai zijn om te volgen. Want die duurt maand, na maand, na maand…
 

Aansprekende interviews
Bouwkundeleraar Roger heeft een voorliefde voor bouwen met hout. Een paar keer per week komt hij bij ons langs, filmt de vorderingen en legt ondertussen van alles uit aan ‘zijn jongens en meisjes’. Ook interviewt hij iedereen op de bouwplaats. Mij als opdrachtgever, Mike de hoofdaannemer, Bob de bouwer, de man met de cementwagen, de man in de kraanwagen, de jongens die de bouwaansluiting voor water en elektriciteit aanleggen, de grondwerker, de stukadoor, de timmerman, echt iedereen. En dat doet hij met enorm enthousiasme én gevoel voor humor. Hij interviewt vooral graag jonge mensen die in de bouw werken ‘want dat spreekt mijn leerlingen natuurlijk het meeste aan’. Het zijn aanstekelijke filmpjes die hij vervolgens in de klas toont.

Leerlingen enthousiast maken
Online en nu gelukkig weer deels in de klas laat hij zijn filmpjes zien en stelt hij vragen aan leerlingen over de technieken, de voordelen van hout en hoe je isolatiewaardes omhoog krijgt. Hij laat ze opdrachten maken die ermee te maken hebben zoals een houten bekisting timmeren voor de fundering of het aanbrengen van dakleer.

Er is een groot tekort aan bouwvaklui en al helemaal aan mensen met ervaring in de houtbouw. Als hij op aansprekende wijze kan laten zien dat mensen die nu in de bouw werken zelf erg enthousiast zijn over en vooral trots zijn op hun altijd gevarieerde werk, zet dat zijn leerlingen er hopelijk toe aan echt de bouw in te gaan. Dat is een geweldige winst voor heel houtbouwend Nederland. En dat zijn leerlingen betrokken raken, blijkt wel. Ze sturen hem nu zelfs filmpjes toe van bouwlocaties waar ze toevallig langsfietsen. “Kijk meneer, hier wordt ook gebouwd!” krijgt hij dan door geappt. Hoe leuk is dat?

Wil je meer lezen? Kijk op https://houtstaatalseenhuis.nl/houtblog/article/53035/bouwproject-wordt-lessenserie