In februari sloegen de derdejaars leerlingen Product en Dienstverlening van het DaCapo College enthousiast aan het timmeren. Ze maakten maar liefst vijftig vogelkastjes die in Het Toon Hermans Huis Atteljee kunstzinnig worden beschilderd in de geest van Toon. De bonte vogelhuisjes krijgen binnenkort een plekje in de Sittardse binnenstad en gaan deel uitmaken van de Toon Hermans route. De werkgroep werd geïnspireerd door het bekende lied van de Sittardse caberatier ‘Vogeltje, wat zing je vroeg’.
Het initiatief ‘Toon Hoogte Project’ ontstond uit het gedeelde verlangen van diverse partijen om Toon nog meer zichtbaar te maken in zijn geboorteplaats. Volgens projectleider Sanne Janssen van HutsSpot zijn deze vogelhuisjes meer dan alleen decoratie; het is een oproep tot samenwerking, verbondenheid en creativiteit. ‘Het Toon Hoogte project is een bijzonder voorbeeld van gemeenschapszin en betrokkenheid. Leerlingen van het DaCapo College, lokale organisaties en de gemeenschap werken samen aan iets moois. De Toon Hermans route is namelijk niet alleen een artistieke reis, maar ook een viering van de lokale cultuur en erfgoed.
De vogelhuisjes worden ware kunstwerken in het Atelier van het Toon Hermans Huis. Ondernemers in het centrum nodigen we vervolgens uit om een vogelhuisje aan hun gevel te bevestigen. Dit draagt dan niet alleen bij aan de esthetiek van de stad, maar ook aan de betrokkenheid van het lokale bedrijfsleven. En doordat de leerlingen gerecycled hout gebruikten bij het maken van de nestkastjes dragen we bovendien bij aan een duurzamere toekomst. Ook dat is Techniekonderwijs!’
Om het project voor de leerlingen compleet te maken mochten zij een exclusief kijkje achter de schermen nemen in het Toon Hermans theater. Daar hoorden ze met aanstekelijk enthousiasme ook uitgebreid over wie Toon was en wat hem zo bijzonder maakte.
Het Toon Hoogte project is een samenwerking tussen onder andere DaCapo College, Centrum Management Sittard, Toon Hermans Stichting, Vidar, Sterk TechniekOnderwijs Zuid-Limburg, Toon Hermans Huis Sittard en HutsSpot, met de steun van StadsLabs Sittard Geleen.