Een echte win-win situatie: bedrijven die een 2e-jaars vmbo-leerling ‘adopteren’ en zo hem/haar helpen bij het maken van een afgewogen beroepskeuze. Vmbo’ers moeten namelijk uiterlijk aan het einde van het tweede schooljaar een keuze voor een toekomstig beroep maken. Dat blijkt voor velen lastig. Omgekeerd maken de deelnemende bedrijven al kennis met mogelijk toekomstige werknemers. Zeker met de huidige krapte op de arbeidsmarkt en het daarmee samenhangend personeelsverloop is het goed om vroegtijdig en effectief samen te werken met het onderwijs. Dat is kort gezegd het idee achter het buddyproject in het kader van loopbaan- & persoonlijke ontwikkeling.
Door de koppeling te maken tussen een enthousiaste en ondernemende volwassene en een leerling kan een bijzondere wisselwerking gecreëerd worden waarbij jongeren dankzij extra support uit hun omgeving, het vertrouwen krijgen om hun talent te ontdekken en een keuze te maken. Het initiatief ontstond vanuit VMBO Maastricht. De gemeente Maastricht, de Samenwerkende Industrieterreinen Maastricht, Centrum Management Maastricht en Koninklijke Horeca Nederland Maastricht & Heuvelland participeren in dit project. Vorig jaar zomer spraken VMBO Maastricht en de gemeente met 24 geïnteresseerde bedrijven over het zogenaamde buddyproject. Tata Steel uit Maastricht was er één van.
Buddy tot en met het examenjaar
Vier stafmedewerkers van Tata Steel Maastricht (Jo Gorissen, Rimmond Souren, David de la Rambelje en Roger van der Horst) startten half 2022 als buddy. De ‘adoptie’ is tot en met het examenjaar. De insteek is dat leerling en buddy maandelijks contact hebben. In dit contact kan het gaan over de opleiding, studie, thuissituatie of andere zaken die de leerling wil bespreken. Bijkomend voordeel is dat de buddy zijn eigen verhaal kwijt kan in het gesprek en dit onder de aandacht kan brengen bij de leerling. Door een professionele (buddy) relatie aan te gaan met een individuele leerling en door vertrouwen te geven zullen jongeren bloeien in hun ontwikkeling. Ook worden ze geholpen met het ontdekken van hun eigen talenten waarmee ze zich al bewust kunnen gaan richten op het bedrijfsleven.
Fotobijschrift (v.l.n.r.):
Jo Gorissen & Glenn Schroeders, David de la Rambelje & Moreno Remmers,
Rimmond Souren & Presley Winckers en vooraan Roger van der Horst (niet op foto) & Omar Hindawi.
‘We begeleiden in totaal vier leerlingen. Dat doen we een-op-een of online, maar komen ook wel eens met de hele groep bij elkaar. Daarnaast hebben we een gezamenlijke Whatsappgroep aangemaakt ‘, vertelt een enthousiaste Jo Gorissen. ‘We gaan het gesprek met ze aan, bevragen de leerlingen en worden bevraagd. Na verloop van tijd leer je elkaar ook steeds beter kennen. Binnen ons bedrijf kunnen ze kennismaken met tal van beroepsgroepen. Denk dan aan functies als magazijnmedewerkers, mensen uit de productie, heftrukchauffeurs en planners. Maar we laten ze ook in de keuken kijken bij andere beroepen zoals vrachtwagenchauffeurs, binnenvaarschippers en brandweerlieden. Zo krijgen ze een goed beeld van het beroepenveld binnen een productiebedrijf.’
Enthousiasme
Olmo Cordeweners is werkzaam als gymdocent en mentor op het VMBO Maastricht. Sinds dit schooljaar is hij ook contactpersoon van het buddyproject. Olmo: ‘Dit betekent dat ik mede verantwoordelijk ben voor het koppelen van onze leerlingen aan de buddy’s. Ook kunnen de buddy’s mij benaderen als ze vragen hebben over dit traject. Samen met mijn collega Claudia Dieteren zit ik wekelijks samen om te kijken naar de projectvoortgang. Daarnaast organiseren wij kennismakingsgesprekken op school tussen onze leerlingen en nieuwe buddy’s. Tot slot hebben we geregeld overleg met de collega’s die betrokken zijn bij het buddyproject. Ik ben erg tevreden over de ontwikkelingen. We beseffen goed dat we pas aan het opstarten zijn en we moeten vooral kijken naar de succesverhalen. Daar is het buddyproject van Tata Steel er zeker één van. Het enthousiasme spat er bij hun vanaf en ik kan alleen maar complimenten geven over de manier waarop zij dit aanpakken. Op dit moment nemen 13 bedrijven deel aan het buddyproject. We staan overigens te springen om meer bedrijven. Hopelijk kunnen we snel uitbreiden.’
Geïnteresseerde bedrijven in en om Maastricht kunnen zich melden bij Claudia Dieteren (c.dieteren@stichtinglvo.nl).