Sittards kunstwerk Turtle of Trash maakt de wereld een stukje mooier

Turtle of Trash is een fraai kunstwerk dat gevoed wordt met vuilniszakken vol met rotzooi, opgeraapt in de omgeving waar de stalen schildpad op dat moment staat. Het is gemaakt door leerlingen van het DaCapo College in Sittard om meer bewustwording te creëren over zwerfafval. Het object is bedacht door Michelle van den Berg (15), leerling Produceren, Installeren en Energie (PIE). Leerlingen van dit profiel leren werken met verschillende materialen en nieuwe technieken, onder meer hoe je moet lassen. Iedere keer als de schildpad helemaal vol is, is Michelle erg trots op het resultaat. “We willen bijdragen aan een schoner Sittard-Geleen. En dat lukt heel goed zo!”

 

“Ik wil mensen bewust maken van hoeveel zwerfafval er in de wereld is.”, vertelt Michelle. “Toen dacht ik aan een schildpad, omdat je deze vaak verstrikt ziet raken in plastic dat in de zee drijft. Dit gebeurt ook met bijvoorbeeld vissen, maar ik vond dit dier origineler.” Dus besloot ze om van tientallen staaldraden een schildpad te maken. “Met de hand heb ik ze op maat geslepen, omgebogen en aan elkaar gelast. Ieder vrij uurtje dat ik had, was ik ermee bezig. We hebben er vier maanden over gedaan, andere leerlingen hebben me goed geholpen.” In samenwerking met Stadslab Sittard Geleen is dit project tot stand gekomen. De afdeling PIE beschikt over het gereedschap wat nodig is om een dergelijk project te kunnen maken. Het project werd ondersteund door bijdragen van Stadslab en Sterk Techniek Onderwijs (STO). Voor Michelle was dit project ook een goede aanvulling op haar portfolio. “Ik wil graag naar de kunstacademie, waar ik misschien ook techniek wil verwerken in mijn kunst. Daar heb ik nu al veel ervaring in op kunnen doen.

Logistieke uitdaging

Haar ervaring ging verder dan alleen het maken van de schildpad: er kwam ook een logistieke uitdaging bij. Toen het ruim 250 kilo wegende afvaldier klaar was, moest hij nog van hun school naar Geleen worden vervoerd. “Met twintig leerlingen hebben we hem in twee delen heel voorzichtig naar buiten getild”, vertelt Luca Kempinga (16), klasgenoot van Michelle, die ook menig uur in de schildpad heeft gestoken. “Combo Logistics uit Born stelde een vrachtwagen met chauffeur ter beschikking en heeft de schildpad daarmee voor ons naar Geleen gereden.”

Reislustig zwerfvuilmonster

Overal waar de reislustige Turtle of Trash naar toe gaat krijgt hij zakken vol zwerfafval  te verstouwen. Zo’n tweehonderd basisschoolleerlingen en honderd Oekraïense vluchtelingen uit Sittard-Geleen vulden het kunstwerk en in september tijdens het @brightfestivalgeleen, waarbij alles draaide om duurzaamheid, innovatie en circulariteit, kreeg de schildpad extra veel voeding. Het eindresultaat was te zien voor het gebouw van creatieve broedplaats Sjoenk op de Rijksweg Zuid in Geleen. Ook maakte hij zijn opwachting op de open dag van @chemelot op de @brightlandscc waar iedereen het afvalmonster kon begroeten. Op dit moment staat hij te shinen in Sittard op de locatie waar hij het levenslicht zag: het DaCapo College. Klaar voor een flinke opknapbeurt want iedereen die op de @dacapo_pie afdeling komt leren werken, mag meewerken aan dit gave kunstwerk!