Race naar je toekomst

De samenwerking tussen Groenewald en Bouwmensen Limburg in Beek is niet nieuw. In schooljaar 2020-2021 werd voor het eerst een technisch keuzevak aangeboden op locatie bij Bouwmensen. Daarnaast liep een project met het bouwen van zeepkisten. Niet alleen leerzaam, maar zeker ook leuk!

 

Bouwen vanaf het fundament

Het technische keuzevak “Bouwen vanaf het fundament” is ook dit schooljaar aangeboden bij Bouwemensen Limburg. Een mooi voorbeeld van praktisch leren buiten de school. 17 leerlingen hebben het vak tot een goed einde gebracht. Ze leerden verschillende basisvaardigheden en het houten huis werd voor de tweede keer in elkaar gezet.

 

Racekist

8 leerlingen met interesse in techniek bouwden de afgelopen tijd zeepkisten. En dat werden niet zomaar zeepkisten! Hoewel het prototype in de zomer van 2021 eigenlijk al af was, vond een van de docenten van Bouwmensen (een groot Max Verstappen-fan) dat de bolides toch wat meer weg mochten hebben van een Formule 1-wagen. Maar hoe?

Na het ontwerpen van de bolides in een CAD-tekenprogramma werden de stukken voorgezaagd. De leerlingen maakten hier vier zeepkisten van die op school zijn beschilderd. In samenwerking met Bouwmensen werd de laatste hand gelegd aan de stuurinrichting, de zitting en natuurlijk de remconstructie. En tenslotte moest er natuurlijk een race worden gehouden.

Op het terrein van Bouwmensen werd een hellingbaan gemaakt. Na een paar proefritten en de kwalificatie was het tijd voor het echte werk. Elke leerling moest met de zeepkist twee keer een parcours tussen pionnen afleggen en precies op de finishlijn tot stilstand komen. Geen gemakkelijke opgave, maar het is de winnaars gelukt!

Duurzaam netwerk

De samenwerking met Bouwmensen was wederom een succes. Zowel docenten van Groenewald als docenten van Bouwmensen werken samen, leren elkaar over en weer kennen en maken zo nog verder kennis met de wereld van techniek. Een duurzame samenwerking dus en wel op twee vlakken: het materiaal wordt veelal hergebruikt dus volgend jaar kunnen nieuwe leerlingen zeepkisten bouwen. Racen maar!