Het Techniekcollege Parkstad Limburg (TcPL) is de aangewezen plaats voor technisch onderwijs in het oostelijk deel van Zuid-Limburgse regio. De school organiseerde op 6 februari het event: PitStop. Met name voor vmbo-leerlingen die in leerjaar 1 en 2 kiezen voor het profiel techniek, maar ook voor alle basisschoolleerlingen van groep 7 en 8 die in techniek en technologie geïnteresseerd zijn om ze zo op een aansprekende manier kennis laten maken met techniek.
Tijdens de PitStop konden de leerlingen en hun ouders een parcours afleggen van tien standjes waar overal een onderdeel van een leuk lampje -het zogenaamde ‘WATT-LEDJE’- zelf werd gemaakt en gemonteerd.
Na een instructie gingen ze gaten boren, schroeven en vleugelmoeren bevestigen, koper buigen rond een mal, het draadeind monteren, een schakeling maken en plaatsen en tenslotte testen. Ze begonnen met niets en gaanderweg kreeg het poppetje steeds meer vorm. Het uiteindelijke resultaat was een grappig lampje dat ze mee naar huis mochten nemen. Helaas werd door de slechte weersomstandigheden het als buitenactiviteit bedoelde evenement naar binnen verplaatst. Dit mocht de pret en het enthousiasme echter niet drukken. Maar liefst 68 jeugdige bezoekers bezochten PitStop 2024.
Robert Valk, projectdocent en samen met Jarmo Sijben bedenker van het lampje, liep die middag rond en hielp links en rechts leerlingen mee.
‘We hadden alle stappen zodanig bedacht dat ze goed te doen zijn voor leken in de techniek. Ik had het van tevoren allemaal getest en daardoor verbeteringen doorgevoerd. Zo kon iedereen binnen de 3 minuten elke stap doorlopen en hadden ze bij de laatste stand een werkend lampje in handen’. De leerlingen vonden het wel spannend of het ook zou werken; de vreugde was groot als het lampje daadwerkelijk ging branden.
Achter het speelse ontwerp zat bovendien een duurzame gedachte; alle hout, koper en andere onderdelen waren afkomstig van gebruikte materialen. ‘We vonden het ook belangrijk dat de leerlingen leerden dat ze met spullen die iedereen wel in huis heeft leuke dingen kunnen knutselen. De boodschap was ga lekker dingen doen en proberen, dan komt er altijd wel iets leuks uit. Uiteraard hopen we dat er een paar leerlingen zo enthousiast worden dat ze kiezen voor de techniek, liefst bij onze school natuurlijk. Grappig ook was dat de vingers van sommige enthousiaste ouders gingen jeuken en wilden meedoen. Het mooist om te zien was dat de leerlingen én hun ouders trots waren dat ze dit toch maar voor elkaar hadden gekregen. Ik word daar heel erg blij van!’