Beste lezer,
Ik ben verheugd te delen dat de eerste kennismakingen hebben plaatsgevonden en dat ik enthousiast ben over de positieve energie en de betrokkenheid van allen. Het is inspirerend om te zien hoe verschillende partijen samenwerken om technisch onderwijs te versterken.
In deze fase van het transitiejaar zijn we druk bezig met het maken van plannen voor de volgende fase van STO. Daarnaast zijn we ook actief bezig met het ophalen van ideeën en inspiratie in het land. We vinden het belangrijk om te leren van goede praktijkvoorbeelden en ervaringen van anderen, zodat we ons eigen traject kunnen verrijken en verbeteren om ons doel van sterker techniekonderwijs te verwezenlijken.
Veel leesplezier!
Valerie Jacobs
programmamanager Sterk Techniek Onderwijs Zuid Limburg
Maandag 19 februari bezochten PIE-leerlingen van het VMBO Maastricht het nieuwste NS-opleidingscentrum van Nederland: de TechniekFabriek in Berkel-Enschot. Hier worden mbo-leerlingen onder andere opgeleid tot treinmechanicus. Het bezoek is onderdeel van een doorlopende leerlijn die start bij leerlingen van groep zeven uit het basisonderwijs en eindigt bij vierdejaars vmbo PIE-studenten.
Tijdens de zeer geslaagde en leerzame dag kregen de 27 derde- en vierdejaars leerlingen een rondleiding door het opleidingscentrum en gingen zij aan de slag met een aantal workshops die te maken hebben met treinreparaties.
Katja Kubben vertelt over haar hbo-studie die zij naast haar baan als docent aan het DaCapo College volgt: ‘Ik ben momenteel bezig met de studie Bouwen, Wonen en Interieur (BWI) aan de Pedagogische Technische Hogeschool van Fontys in Eindhoven. Het doel is om mijn bevoegdheid te halen als docent BWI.’
‘Ik had al aan de kunstacademie mijn bevoegdheid als docent Beeldende Vorming gehaald, ik sta inmiddels al tien jaar voor de klas, waarvan de laatste twee jaar als BWI-docent. Vóór de kunstacademie volgde ik een mbo-studie kleur- en interieuradviseur aan de vakschool Sint Lucas. Die studie heeft me altijd getriggerd om nog iets met interieur te doen. Het samenvoegen van het docentschap en interieur was een wens en krijgt nu vorm in deze nieuwe studie.’
Het Techniekcollege Parkstad Limburg (TcPL) is de aangewezen plaats voor technisch onderwijs in het oostelijk deel van Zuid-Limburgse regio. De school organiseerde op 6 februari voor de vierde keer het event PitStop. Met name voor vmbo-leerlingen die in leerjaar 1 en 2 kiezen voor het profiel techniek, maar ook voor alle basisschoolleerlingen van groep 7 en 8 die in techniek en technologie geïnteresseerd zijn om ze zo op een aansprekende manier kennis laten maken met techniek.
Tijdens de PitStop konden de leerlingen en hun ouders een parcours afleggen van tien standjes waar overal een onderdeel van een leuk lampje -het zogenaamde ‘WATT-LEDJE’- zelf werd gemaakt en gemonteerd.
Via het trainingscentrum Vakwijs in Stein kun je als docent veel praktijkgerichte technische opleidingen, trainingen, cursussen en vakmodules in de elektro-, installatie-, metaal-, las-, meet-en regel- en procestechniek volgen. Kijk voor het aanbod op https://www.vakwijs.nl/cursus/
Verder in deze nieuwsbrief een uitnodiging om op 8 maart aanwezig te zijn bij PIE-onier bij VMBO Maastricht. Hier hoor je van alle innovaties binnen je vakgebied. Kom langs en maak bovendien kennis andere PIE-oniers en wordt geïnspireerd om samen het verschil te maken. En op 4 april organiseert TechLab van TcPL in Heerlen Vier Techniek, een inspirerende bijeenkomst om onderwijs en technisch bedrijfsleven te verbinden. Ook een aanrader!
Dit is de veertiende nieuwsbrief van STO Zuid-Limburg. Die is vast al automatisch in jouw postvak beland, toch? Of heb jij deze nieuwsbrief via een collega of relatie ontvangen? Dan wil je de volgende nieuwsbrief zeker niet missen! Schrijf je direct in om de nieuwsbrief automatisch in je eigen postvak te ontvangen
Meer weten over STO Zuid-Limburg?
STO Zuid-Limburg wil samen met scholen in regio Zuid-Limburg het techniekonderwijs verder innoveren, zodat leerlingen nog vaker:
In aanraking komen met moderne technieken,
We werken daarbij nauw samen met het primair onderwijs, het middelbaar beroepsonderwijs en het bedrijfsleven. STO Zuid-Limburg is een samenwerkingsverband van het voortgezet onderwijs in Zuid-Limburg: SVO|PL, DaCapo College en stichting LVO.
Ben je nog niet aangemeld voor de nieuwsbrief? Schrijf je dan hier in!