Nieuwe plannen voor techniek in het onderwijs

Dit is de eerste nieuwsbrief STO-Zuid Limburg in 2023. Het is tevens het laatste jaar van de transitiefase Sterk Techniek Onderwijs. Naast afronding van het bestaande programma zijn we vanuit STO-ZL gestart met voorbereiding nieuwe plannen voor de structurele fase na 2023.

De komende maanden buigen wij ons met scholen, bedrijven, overheden en netwerken over een langetermijnvisie en -aanpak voor techniek in het onderwijs. Deze gesprekken, feedback en andere reacties zullen uiteindelijk leiden tot een herijkt programma Sterk Techniek Onderwijs voor de regio Zuid-Limburg.

Regionale samenwerking
Ligt de focus bij scholen in het huidige programma hoofdzakelijk op het opzoeken van samenwerking met lokale partners, behoud dekkend aanbod techniekonderwijs en ontwikkeling naar een contextrijk en innovatief curriculum. Mijns inziens zal in de structurele fase deze samenwerking meer regionaal moeten worden georganiseerd met gezamenlijke thema’s, bijvoorbeeld energietransitie en gezondheid. Alleen al het huidige lerarentekort en krapte op de arbeidsmarkt vragen om intensievere samenwerking zodat leerlingen ook in de toekomst kansen krijgen om zich te ontwikkelen op techniek, technologie, praktische vaardigheden, ict etc.

Kijken, ervaren en doen
De basis is gelegd, creativiteit en enthousiasme leeft. Veel scholen zijn intensief bezig om leerlingen te laten kennismaken en te enthousiasmeren voor techniek en techniekonderwijs. Hoe? Vooral door te laten kijken, ervaren en doen! In deze nieuwsbrief STO voorbeelden van verschillende initiatieven uit onze regio.

 

Veel leesplezier,

Henk Winkelman
programmamanager STO-ZL

Tata Steel Maastricht deelnemer buddyproject

Een echte win-win situatie: bedrijven die een 2e-jaars vmbo-leerling ‘adopteren’ en zo hem/haar helpen bij het maken van een afgewogen beroepskeuze. Vmbo’ers moeten namelijk uiterlijk aan het einde van het tweede schooljaar een keuze voor een toekomstig beroep maken. Dat blijkt voor velen lastig. Omgekeerd maken de deelnemende bedrijven al kennis met mogelijk toekomstige werknemers. Zeker met de huidige krapte op de arbeidsmarkt en het daarmee samenhangend personeelsverloop is het goed om vroegtijdig en effectief samen te werken met het onderwijs. Dat is kort gezegd het idee achter het buddyproject in het kader van loopbaan- & persoonlijke ontwikkeling.

Lees meer….

Open dag DaCapo College; twee technische bedrijven gaven act de présence!

Elektro Scheppers is al sinds 1949 een begrip in Midden- en Zuid-Nederland als erkend installateur. ‘Als familiebedrijf vinden wij het ontzettend belangrijk om oog te hebben voor de toekomst en de ontwikkeling van onze mensen, maar ook zeker ons vakgebied’, stelt projectleider marketing Ankie Janssen. ‘We zij hier intensief mee bezig. Zo hebben we vorig jaar onze eigen Scheppers Academy opgericht. Onder deze vlag doen we meer dan alleen kennisoverdracht. We gaan ook actief aan de slag met het enthousiasmeren van mogelijke omscholers, studenten, jongeren, kinderen en zelfs kleuters, want wij zijn van mening dat het daar al begint!’

Om krachten te bundelen trekt Elektro Scheppers met de Academy het liefste op met het onderwijs. Janssen: ‘Zo zijn wij ook in contact gekomen met Sabina Drenth van het DaCapo College. Voor de komende jaren hebben we samen hele mooie plannen gemaakt. Denk dan aan praktijkdagen, bouwbezoeken, herinrichten van de praktijkruimte en nog veel meer.’ Afgelopen 8 februari startte deze duurzame samenwerking met de aanwezigheid van het installatiebedrijf op de open dag van de school.

Lees meer…

Buitenschools leren

Op woensdag 15 maart bezochten 22 derdejaars PIE-leerlingen van Techniek College Parkstad Limburg CIVIL in Roermond. CIVIL is een unieke samenwerking tussen het regionale bedrijfsleven, vertegenwoordigd door IW Zuid-Oost, en Gilde Opleidingen.

Het is hét informatie- en opleidingscentrum voor energietransitie in Midden-Limburg. Hun aanbod varieert van mbo-opleidingen, voorlichting voor het vmbo, bijscholing voor medewerkers van installatiebedrijven of omscholing voor zij-instromers. Alle opleidingen, trainingen en cursussen dragen er toe bij aan de realisatie van een gezond binnenklimaat in de gebouwde omgeving. Theorie en praktijk vallen hier samen. Leerlingen maken tijdens de opleiding bovendien kennis met regionale bedrijven, toekomstige werkgevers en de laatste snufjes op het gebied van installatietechniek.

Lees meer…

Lezingen Hans Kaldenbach in Sittard en Wittem & Theatercollege Lieven Scheire in Parkstad Limburg Theater Heerlen

STO Zuid-Limburg ‘Samen leren’ organiseert voor alle medewerkers (OP en OOP) lezingen van Hans Kaldenbach. Hij is breed bekend als auteur van boeken als ‘Korte Lontjes’ en ‘Machomannetjes’. Samen met acteur Jeroen geeft Hans eind maart en half mei een lezing -die overigens meer aanvoelt als een show- over hoe om te gaan met de leerlingen van nu.

Wat werkt wel, wat zeker niet en waarom is dat zo? Je krijgt hands-on tips die direct bruikbaar zijn bij jongeren in het PrO/vmbo-onderwijs. Het zijn interactieve bijeenkomsten waar je in ieder geval naar huis gaat met toepasbare handvaten en een brede glimlach.

Lees meer…

STO Zuid- Limburg ‘Samen Leren’ biedt tevens docenten en leerlingen vanaf 16 jaar gratis toegang aan voor een extra middagvoorstelling van de bekende Belgische wetenschapper Lieven Scheire (onder andere bekend van de Code van Coppens). Hij verzorgt op woensdag 5 april vanaf 14:00 in Parkstad Limbyrg Theater in Heerlen een twee uur durend programma (inclusief een vragenronde) over Artificiële Intelligentie, een wonderlijke vorm van software, die overal om ons heen is. Door ChatGTP is het op dit moment zelfs een actueel thema. Lieven vertelt met de nodige dosis humor wat Artificiële Intelligentie is. En vooral: wat het niet is.

Lees meer…

Ontvang de nieuwsbrief automatisch in je mailbox!

Dit is de elfde nieuwsbrief van STO Zuid-Limburg. Die is vast al automatisch in jouw postvak beland, toch? Of heb jij deze nieuwsbrief via een collega of relatie ontvangen? Dan wil je de volgende nieuwsbrief zeker niet missen! Schrijf je direct in om de nieuwsbrief automatisch in je eigen postvak te ontvangen!

Meer weten over STO Zuid-Limburg?
STO Zuid-Limburg wil samen met scholen in regio Zuid-Limburg het
techniekonderwijs verder innoveren, zodat leerlingen nog vaker:
– In aanraking komen met moderne technieken,
– leren werken met machines en materialen die ook in de beroepsomgeving gebruikt worden,
– kunnen kiezen uit een divers én inhoudelijk aantrekkelijk onderwijsaanbod,
– in contact komen met het bedrijfsleven dat vakinhoudelijk betrokken wordt in het leerproces op school en
– het juiste maatwerk en zorg met passende begeleiding krijgen.

We werken daarbij nauw samen met het primair onderwijs, het middelbaar beroepsonderwijs en het bedrijfsleven. STO Zuid-Limburg is een samenwerkingsverband van het voortgezet onderwijs in Zuid-Limburg: SVO|PL, DaCapo College en stichting LVO.

Ben je nog niet aangemeld voor de nieuwsbrief? Schrijf je dan hier in!