Activerende Didactiek

Doelstelling

Aan het einde van deze themasessie:  

  • heb je diverse activerende werkvormen ervaren; 
  • heb je handvatten om voor jouw vak meerdere activerende werkvormen in te zetten;
  • heb je voor een van jouw lessen een activerende werkvorm klaar;
  • weet je waar je meer informatie en inspiratie haalt om jouw repertoire verder uit te breiden.

 

Inhoud

Wie heeft er aan het einde van de les het zweet op de rug staan? Jij of jouw leerlingen? Een leerling leert het meest als hij actief met de leerstof aan de slag gaat, dus hopelijk in ieder geval de leerling. En jij bent de regisseur van dat leren. Dat zou je activerende didactiek kunnen noemen. Maar activerende didactiek is meer dan je leerlingen activeren en ‘bezig houden’, activerende didactiek is gericht op effectief leren.

Tijdens de bijeenkomst ervaar je de kracht van activerende didactiek. Je neemt deel aan een aantal gemakkelijk te organiseren werkvormen die weinig voorbereiding vragen, maar een groot effect hebben. Iedere werkvorm bespreken we na en proberen we te koppelen aan de praktijk. Vervolgens ga je er zelf mee aan de slag en ontwerp je onder begeleiding een of meerdere werkvormen die je morgen in jouw eigen klas kunt toepassen. Het is daarom handig om je methode of ander lesmateriaal mee te nemen, zodat je nog effectiever aan de slag kunt tijdens de bijeenkomst.

 

Wat is activerende didactiek?

Een leerling leert het meest als hij actief met de leerstof aan de slag gaat. Activerende didactiek is in feite precies dat: effectieve leeractiviteiten organiseren die zorgen dat leerlingen actief met de leerstof aan de slag gaan, zodat het werkgeheugen actief is en er veel wordt geleerd. Leeractiviteiten waarbij leerlingen herhaaldelijk en tegelijkertijd sleutelen aan veel verschillende kenmerken noem je ‘rijk’ (Westhoff, 2009). Voorbeelden van rijke leeractiviteiten zijn ordenen, categoriseren, structureren en abstraheren. Een veelvoorkomende valkuil als je lesgeeft is dat je die activiteiten zelf doet. Je ontneemt leerlingen hiermee in feite een kans om veel en rijk te leren. Kortom, de vraag is: wie heeft er aan het einde van de les het zweet op de rug staan? Gelukkig is er een groot aantal activerende werkvormen waaruit je kunt putten. Laat je inspireren en kies er een die goed bij jou en jouw onderwijs past. 

Bron: Westhoff, G. (2009). Leren overdragen of het geheim van de flipperkast. Elementaire leerpsychologie voor de onderwijspraktijk. MesoConsult.

 

Bij jou op school?

Via het inschrijfformulier kun je je inschrijven voor deze themasessie. Staat de themasessie niet meer op de agenda of wil je deze op jouw school aanbieden? Bijvoorbeeld op een studiedag. Dat kan natuurlijk ook. Een van de docent/trainers van OnderwijsArena komt dan naar jouw school, wanneer het jullie past, voor een themasessie van 2,5 tot 3 uur of voor een of meerdere workshops van 1 tot 2 uur. Neem contact met ons op voor de mogelijkheden.  

Practice what you preach

Onze themasessies zijn zo vormgegeven dat inhoud en vorm naadloos op elkaar aansluiten.

 

Morgen direct toepasbaar
Onze themasessie zijn goed onderbouwd, maar tegelijkertijd ook heel praktisch en concreet.

Leren door ervaren en zelf doen
In onze themasessies ervaar en leer je hoe jij het zelf kunt doen in jouw eigen onderwijs.

Datum

dec 01 2022
Expired!

Tijd

15:00 - 17:00

More Info

Bestel Tickets
Categorie
Bestel Tickets

Reacties zijn gesloten.