Gastles Truck & Trailerservice TB Meerssen

VMBO Maastricht vindt het belangrijk dat leerlingen in een vroeg stadium kennis hebben van wat er allemaal mogelijk is en speelt op het gebied van werk en werkgevers in de regio. Dit past ook goed bij de uitgangspunten van het STO-programma dat de school omarmt. Denk hierbij aan het bezoeken van bedrijven en het geven van gastlessen van mensen uit het bedrijfsleven. Op deze manier kunnen tweedejaarsleerlingen later dit schooljaar beter hun profielkeuze maken en de derde- en vierdejaars PIE-leerlingen krijgen een goed beeld van mogelijke stage- en toekomstige werkplekken.

Op 2 oktober gaven algemeen directeur Hoefman en servicemanager Van Ommen van Truck & Trailerservice Van Tilburg-Bastianen (TB) een gastles aan vmbo-leerlingen uit het tweede, derde en vierde jaar. Om hun verhaal kracht bij te zetten hadden ze een nieuwe DAF XF-truck meegenomen.

De leerlingen konden bij deze truck de cabine kantelen waardoor ze goed zicht kregen op de zescilindermotor met een vermogen van 520 PK. Van Ommen vertelde bij de truck waar monteurs bij het onderhoud aan de vrachtwagen op moeten letten. Hij liet zien hoe met behulp van een diagnosesysteem je diverse systemen kunt aansturen zonder dat er iemand in de cabine zit. Uiteraard mochten de leerlingen ook achter het stuur zitten; de claxon bleef niet onopgemerkt! #GewoonDOEN

Enthousiasmeren

In de praktijkruimte vertelde Hoefman aan een andere groep leerlingen meer over het bedrijf. TB is al meer dan zeventig jaar dealer van DAF en groeit nog steeds. Met zestien filialen in Nederland, één in Duitsland en zes in Polen hebben ze maar liefst duizend medewerkers in dienst. Net als voor veel bedrijven is het ook voor TB van belang om jonge mensen zo vroeg mogelijk enthousiast te maken voor motorvoertuigentechniek en dan speciaal gericht op vrachtwagens. Hij liet de leerlingen diverse filmpjes van zijn bedrijf zien. Tijdens deze presentatie had Hoefman ook nog een quiz in petto. De winnaar van de quiz kreeg een schaalmodel van de truck die ze hadden meegenomen.

Bedrijfsbezoek

Op 19 december krijgt het bezoek van TB een vervolg. Dan brengen de leerlingen van PIE een bezoek aan de fabriek van DAF Trucks in Eindhoven.
Dit bezoek wordt mede mogelijk gemaakt door STO en busvervoerder Stalman Reizen. Wordt vervolgd!